Perşembe, Haziran 07, 2012

PAMUKÇUK



Mavişte hiç yaşamadığımız deneyimleri yaşıyoruz Pembişte.Allah beterinden saklasın aman.Önce dudaklarımızda başlayan sonra dile doğru yayılan beyaz pamuğa benzeyen lekeler ortaya çıktı.Araştırdığımda pamukçuk olduğunu anladım ama doktorumuz onaylamadan tedaviye geçmek istemedim.

Bende araştırıp bulduğum bilgileri ve tedavi sürecini sizlerle paylaşmak istedim.

Belirtiler :

     Bebeğin ağzında , ağzının içinde ve çevresinde süte benzer ince bir tabakadır. Yanak iç tarafları bazen dilde , damakta ve dişetlerinde peynire benzeyen çıkıntılı beyaz lekeler şeklinde görülür. 

     En çok yenidoğanda görülür fakat bazen daha büyük bebeklerde görülebilir. Özellikle antibiyotik verilen bebeklerde bu enfeksiyon oluşur. 
Teşhis : 

     Pamukçuk ağızda meydana gelen hafif bir mantar enfeksiyonudur.Yanakların iç tarafına , dilin üzerine ve ağzın tavanına sürülmüş beyazımsı lekelere benzer. Eğer beyaz leke kazınılırsa , altında deri yanmış gibi görünür ve kanayabilir. Pamukçuk sağlıklı yeni doğmuş bebeklerde meydana gelir. 

     Pamukçuk olan bebeğin ağzı yaradır. Bebek emzirilirken rahatsızdır ve hatta emzirilmeyi reddedebilir. Eğer bebeğinizde pamukçuk olduğundan kuşkulanıyorsanız doktora başvurun . Teşhis koymak için çoğunlukla parmak suretiyle bile muayene yeterli olmaktadır. 


Tedavisi de 


1 çay bardağı önceden kaynatılmış ılıtılmış çay bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyip iyice eritip.Salya bezleri yada tülbent ile ağzın içine suya batırıp kazır gibi silmek.Bu esnada kan gelebilir .Korkulacak bir şey yok.Bir de
bizim doktorumuz biraz fazla yayıldığı için ilaç verdi Mikostatin şu an minik bir parça kaldı .

Hiç yorum yok: