Perşembe, Ağustos 28, 2008

TUVALET EĞİTİMİ


Bu çocuk büyütürken başımıza gelicek en ufak sorunlardan biri.Bu konuda çok şey söylenir yazılır.Herkesin farklı bilgileri,yöntemleri olmuştur.


Ege artık 2,5 yaşında yaz başında başladık tatilde devam ettik .Şimdilik iyi gidiyor.Önce benim duyduğum bilgileri sizlere aktarayım.Sonra benin ne yaptığımı.


Tuvalet eğitimi için 2- 2,5 yaşları beklenmelidir. Çünkü çocukta tuvaletini yapmayla ilgili organlar bu yaşlar civarında gelişiyormuş. Bu yaşlardan önce çocuk tuvaletinin geldiğini hissetse bile tutamazmış.-2,5 yaşından önce çocuk tuvalet eğitimi için zorlanmamalıdır. Zorlandığında anne ile çocuk arasında bir mücadele olabilir. Tuvalet eğitimi 1-1,5 yaşlarında verilmeye çalışıldığında hem anne hem de çocuk gereksiz yere üzülmüş ve zorlanmış olacaktır. Erken yaşta lazımlığa (oturağa) oturtulmaya zorlanan çocuklar birkaç ay içinde bunu bırakacaklardır. Ayrıca erken yaşta zorlamayla yapılan tuvalet eğitiminin daha sonraki yaşlarda bazı davranış ve kişilik bozukluklarına da yol açtığı yapılan araştımalarda saptanmıştır. Örneğin; çok erken yaşlarda zorlanarak alıştırılan çocuklar daha büyük yaşlarda altlarına yeniden kaçırabilirler.



  • Çocuklar genelde tuvalet eğitimine hazır olduklarında bazı işaretler verirler. Bunlar ara sıra gündüz uykularından kuru kalkmaya başlamaları, bezden rahatsız olduklarını ifade etmeleri veya 1-2 saat kuru kalabilmeleridir.

  • Çocuk düzenli ve devamlı olarak oturağa oturtulur. Oturtma aralıkları çocuğun gün içindeki faaliyetlerine göre ayarlanabilir. Örneğin; yemeklerden sonra, uykudan önce gibi. Böylece çocuk hem tuvalete oturmaya alışacak hem de tuvaletinin gelişi düzene girecektir. Bu aralıklar çocuktan çocuğa, çiş sıklığına ve düzenine göre ayarlanmalıdır

  • Çocuk tuvalete oturtulduğunda biraz oyalanmalıdır. Henüz tuvaletini yapmasıyla ilgili kasları çok iyi gelişmemiş olduğundan, tuvaletini hemen oturur oturmaz yapamayabilir veya hepsini bir anda yapamayabilir. Bu nedenle tuvalette otururken eline bir oyuncak verilebilir veya kısa bir hikaye kitabı okunabilir. Böylece hem tuvaletini yapması sağlanır hem de tuvalet işi zevkli ve keyifli bir hale dönüşmüş olur.


  • Çocuğa tuvaleti geldiğinde bunu söylemesi ve tuvalete gitmesi gerektiği anlatılmalıdır. Böylece ondan ne beklenildiği açıkça belirtilmiş olur.
    Anne tuvalete gideceği zaman “Çişim geldi tuvalete gidiyorum.” diyerek çocuğa örnek olmalıdır.
    Kazayla altına yaptığı zamanlarda ise çocuğu utandırıcı mahçup edici ifadelerden özellikle sakınılmalıdır. Utandırıcı ve aşağılayıcı laflar söylendiğinde çocukta suçluluk duygusu oluşabilir

Uzmanların görüşleri böyle.

Ege bu yaz başı kendi bezini çıkardı.Bende ara ara tuvalete oturttum.Sonra tuvalet adaptörü aldık.Bu daha çok hoşuna gitti.Sonrası yavaş yavaş geldi.Bazen kavonaza alıştırdım.Dışarıda gelir ve tuvalet bulamazsak diye.Şimdi büyük tuvalette sorun yok.Ama küçükte arada oyna dalıp biraz kaçırıyor.

Geceleri o uyuduktan sonra bağlıyorum.Gündüz otursun geceyede öyle geçeceğiz.

1 yorum:

banu kırmızıgül dedi ki...

canım zafer bayramını kutlarım
sevgiler..